Windenergie en de energiesector

Wind- en energieprojecten omvatten veel speciale transportopdrachten bij de opbouw en het onderhoud van de installaties.

Energiebronnen zijn tegenwoordig zeer verscheiden. In het hernieuwbare segment wordt windkracht al sinds de oudheid gebruikt om energie uit de omgeving beschikbaar te maken voor technische doeleinden. In het verleden werden windmolens gebruikt om machines en inrichtingen aan te drijven. Vandaag is het opwekken van elektrische energie met windturbines een wijdverbreide technologie.

Windturbines bestaan uit torensegmenten, generatoren, hybride torens en rotorbladen. Bij het oprichten van de turbines maakt men een onderscheid tussen onshore windturbines aan land en offshore windturbines in volle zee. Speciale transporten handelen daarbij de belevering van de respectieve plaatsen van gebruik af.

Windturbinewieken en installatieonderdelen

Met uitschuifbare diepladers, veelzijdige diepbedvarianten en zwaar-transportmodules en vlakke opleggers van Faymonville zijn de omstandigheden gecreëerd om in de constant veranderende windsector concurrerend en efficiënt te werken.

Zowel torensegmenten, transformatoren, generatoren als hybride torens worden getransporteerd met semidiepladers. Vooral lange vrachten, zoals bijvoorbeeld windturbinewieken, kunnen uitstekend worden vervoerd met teletrailers. De vaste of gebogen zwanenhals van de TeleMAX van Faymonville garandeert daarbij de hoogste buigstijfheid. Hydraulische pendelassen zorgen voor de grootst mogelijke stuurhoek en een maximale veerweg. Dergelijke vlakke opleggers zijn ideaal gewapend voor veeleisende terreinomstandigheden en trajectprofielen.

Met een geoptimaliseerde hoogte naar het windmolenpark

Diepladers met maximale flexibiliteit en wendbaarheid zijn de sleutel voor het transport van hoge goederen. De producttypes VarioMAX, VarioMAX Plus en MegaMAX zijn uitermate geschikt voor speciaal transport en scoren met in de lengte geoptimaliseerde laadvloeren en een afneembare zwanenhals. De veelzijdige diepbedopties bieden maximale flexibiliteit. Daartoe behoren de hydraulisch verbreedbare ketelbrug en platte buitenliggende liggers die enkel of dubbel uitschuifbaar zijn.

Met flexibele modulaire voertuigen kan iedere transportvraag worden afgehandeld. De series CombiMAX en ModulMAX onderscheiden zich door de vier basisfuncties van de zwanenhals, namelijk starre zwanenhals, optilbare en neerlaatbare zwanenhals, hydraulisch compenserende zwanenhals en afneembare zwanenhals. In het modulaire CombiMAX-systeem bestaat ondertussen de mogelijkheid om het voertuig dankzij de add-on-beam-verlengligger uit te breiden tot een uitschuifbaar modulevoertuig.

Ook bij de uitrusting van onderstations en energie-installaties is speciaal transport met modulaire voertuigen dagelijkse kost. Generatoren en transformatoren vormen daarbij compacte en zeer zware ladingen. Noodzakelijke generatoren zetten bewegingsenergie om in elektrische energie. Transformatoren vormen ingangswisselspanning die aan één van de spoelen is gelegd om tot uitgangswisselspanning die aan de andere spoel kan worden afgetapt.