De bestemming van de semi-dieplader in de achteruitkijkspiegel

Bij zwaar transport draait alles om nauwkeurige planning. Daarom wordt er volop tijd gestoken in de analyse van de route voor de semi-dieplader.

Soms leidt dit tot ongewone situaties. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een speciaal transport achteruit naar de bestemming moet rijden.

Dat is geen routineklus, zelfs niet voor de Belgische professionals voor speciaal transport van Jan Coesens. Een boor van 65 ton moest in Oostende worden geladen en in het centrum van Mechelen worden gelost. De laatste etappe, iets minder dan 1,6 km lang, werd achterwaarts uitgevoerd.

“De mogelijkheid om te manoeuvreren bepaalt alles”

Bij Jan Coesens kozen ze de 6-assige MultiMAX semi-dieplader als transportoplossing, met een lage PA-X-pendelas. Deze dieplader is pas kortgeleden aan het wagenpark toegevoegd. “Het voertuig kan boven de assen zeer hoge puntlasten aan. Dit betekent dat de krachtenoverdracht rechtstreeks naar het middelpunt van de as gaat. Dat is voor ons een groot voordeel als we 60‑70 ton moeten verplaatsen”, legt de bedrijfsleider uit.

“We moeten dergelijke zware ladingen vaak door smalle steegjes en over bochtige wegen leiden”, zegt chauffeur Peter Vandevijver, terwijl hij foto's van de meest recente klus op zijn iPad laat zien. Hij is al bijna 25 jaar actief in zwaar transport en weet waarover hij praat. “De mogelijkheid om te manoeuvreren wordt steeds belangrijker.

Rotondes, haarspeldbochten en lastige opritten zijn voor mij routinewerk. De nieuwe semi-dieplader van Faymonville, met gedwongen besturing op de pendelassen, is perfect voor dat soort taken.”

Met gedwongen besturing en timmermansoog

Het geoptimaliseerde besturingssysteem van de semi-dieplader kon zijn kwaliteiten tonen in een nauwe S-bocht voor de ingang van een woonwijk. De tegensturing werkte perfect samen met de besturing en daarmee was het traject een peulenschil.

Peter Vandevijver stuurde de vrachtwagen veilig naar de bestemming, kijkend in de achteruitkijkspiegel. De boormachine kon worden gelost. De 49-jarige en zijn MultiMAX 6-asser kijken uit naar toekomstige projecten. “Elke dag iets nieuws. Die afwisseling maakt het leuk.” 

De lage pendelas PA-X: 790 mm laadhoogte, stuurhoek van 60°, veerweg van 600 mm
De lage pendelas PA-X: 790 mm laadhoogte, stuurhoek van 60°, veerweg van 600 mm
Delen opWhatsAppLinkedIn