1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville

Twee 10-assige ModulMAX-combinaties van het type met dubbellucht en zwanenhals transporteren twee motoren tegelijkertijd.

Een unieke missie werd onlangs tot een goed einde gebracht door de Ghanese zwaartransportspecialist MONPE Heavy Haulage. Zes motoren voor een krachtcentrale moesten van de haven in Ghana naar Niger worden vervoerd over een totale afstand van 1285 kilometer. Deze indrukwekkende opdracht was een echte uitdaging, zowel qua planning als qua uitvoering.

'Speciale transporten zijn ons dagelijkse werk, maar deze missie vormde een echte uitzondering binnen onze op zich al uitzonderlijke sector. Het was een prestigieus project en zette nieuwe maatstaven', blikt Peter Everett van MONPE Heavy Haulage erop terug. De specificaties van dit atypisch project vergden een gedetailleerd plan en erg krachtige transportcombinaties. De keuze ging uiteindelijk naar twee 10-assige ModulMAX-combinaties van het type met dubbellucht en zwanenhals om telkens twee motoren tegelijkertijd te transporteren. Omdat het in totaal om zes stuks ging, werd de volledige opdracht dus drie keer met succes uitgevoerd.

Peter Everett vertrouwt voor dit soort opdrachten op de ondersteuning en de kennis van Faymonville. 'Hun ladingsimulatiesoftware laat toe om de best mogelijke positionering van de lading te bepalen om een ideale lastverdeling te bekomen. Bovendien is de technische opstelling met de modulaire aslijnen met dubbellucht op maat gesneden van dit soort jobs.' De volledige organisatie van het project werd verzorgd door de grote logistieke speler DB Schenker, die vertrouwde op MONPE voor het on-road transport van de haven naar het werkgebied.

De transportopdrachten vertrokken vanuit de belangrijkste Ghanese zeehavens (Tema en Takoradi), waar de motoren, afkomstig van CAT Germany, per schip aankwamen. Elk item woog 219 ton en was beschermd met een wit dekzeil.

Veilig door vier landen heen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de konvooien de snellere en meest directe route via Burkina Faso naar Niger zouden nemen. Omdat de veiligheidsomstandigheden langs deze route de veiligheid van deze transporten mogelijk in het gedrang zouden brengen, moest MONPE nieuwe plannen maken om de opdracht van zijn klanten te kunnen uitvoeren. Enkele maanden nauwgezet plannen en routes inspecteren was noodzakelijk om een alternatief reistraject te vinden om de 219 ton zware reuzen naar hun eindbestemming te brengen: een krachtcentrale nabij Niamey, de hoofdstad van Niger.

Grensovergangen, brugstructuren en kleine dorpswegen moesten worden bestudeerd en voldoende voorbereid, en talloze elektriciteitsleidingen en andere obstakels moesten worden verwijderd of verplaatst om een veilige passage van de opvallende zwaartransportkonvooien te kunnen verzekeren. Uiteindelijk stond het 10 man sterke team voor een route van 1285 kilometer, die vier landen doorkruiste: Ghana, Togo, Benin en uiteindelijk Niger.

Naast het overwinnen van de 'normale' omstandigheden van slechte wegen en zware klimaatomstandigheden, wist het MONPE-team ook te voldoen aan de verschillende Covid-19-vereisten van de verschillende gebieden waar ze doorheen reisden.

Uiteindelijk, en ondanks alle beproevingen, slaagden de specialisten erin om elke reis probleemloos tot een goed einde te brengen ... met een verbluffende gemiddelde reistijd van slechts 23 dagen. En waar de zwaar beladen ModulMAX-combinaties grote steden of kleine dorpen doorkruisten, stond de lokale bevolking vol verbazing te kijken naar de indrukwekkende oranje combinaties.

De 650 mm lange veerweg toonde zijn nut

Uiteindelijk droegen deze opmerkelijke transportopdrachten bij tot een succesvol sleutelproject voor de energievoorziening in de regio en de eigenaar van MONPE, Peter Everett, had niets dan lof voor de Faymonville oplossingen waarmee de opdrachten konden worden gerealiseerd. 'We waarderen de uitzonderlijke kwaliteit van het product erg. Onze modulaire ModulMAX-vloot met dubbellucht was in staat om zelfs de moeilijkste stukken van de route te overwinnen. Met de 650 mm lange veerweg van de pendelassen konden we erg slechte wegsecties met enorme putten en zelfs enkele overstroomde gebieden passeren, terwijl de stabiliteit van het konvooi en de lading te allen tijde verzekerd bleef. De benodigde transportveiligheid was verzekerd dankzij het permanent optimale wegcontact.'

Peter Everett en zijn team hebben het volste vertrouwen in hun transportapparatuur van Faymonville bij het aangaan van dergelijke verbazingwekkende uitdagingen. 'Mijn personeel is erg lovend over de rustige voertuigcontrole. De modulaire voertuigoplossingen van Faymonville zijn absoluut gemaakt voor de meest uitdagende omstandigheden. We hebben het perfecte bewijs daarvan beleefd.'

Faymonville sterk aanwezig in Afrika

Het in 2005 opgerichte Ghanese familiebedrijf MONPE is een in West-Afrika toonaangevend bedrijf op het vlak van speciaal vervoer en zwaar transport. MONPE's opvallende oranje vloot aanhangwagens omvat 28 aslijnen modulaire aanhangwagens met verschillende accessoires, bijvoorbeeld zwanenhalzen, dissels, verschillende laadvloeren en een 4-rijige combinatie, waardoor ze erg veelzijdig inzetbaar zijn, of het nu gaat om het verplaatsen van mijnbouw- of bouwmachines, industriële goederen voor bijvoorbeeld de olie- en gassector, of om een ander type overmaatse lading in West-Afrika.

Faymonville kan bevestigen dat de aanwezigheid en de marktpenetratie van het bedrijf op het Afrikaanse continent met de jaren constant is gegroeid, waardoor het een belangrijke pijler is in hun wereldwijde netwerk. Honderden units werden reeds geleverd. Naast moduletrailers staan ook talloze semi-diepladers, uitschuifbare teletrailers, naloper-dolly's en andere gespecialiseerde oplossingen van Faymonville mee in voor het veilig en succesvol transporteren van machines en ladingen voor projecten in Afrika.

1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
1285 kilometer door Afrika op modules van Faymonville
Delen opWhatsAppLinkedIn