Op missie voor de stoomlocomotiefnostalgie

Niet enkel als miniatuur, maar ook in het echte leven hebben locomotieven vaak een bijzondere aantrekkingskracht.

De Ulmer Eisenbahnfreunde (Spoorwegvrienden Ulm) zijn zo een vereniging van liefhebbers die zich tot doel hebben gesteld om historisch spoormateriaal weer in operationele staat te herstellen en te onderhouden. Een volgende exemplaar vol geschiedenis komt nu op een 2+4-diepbedoplegger toe voor een opknapbeurt.

Railvoertuigen stellen de verantwoordelijken steeds voor bijzondere uitdagingen bij de transportplanning. De firma Ehrig Arne KG uit Schwarzenberg kan in dit domein op een grote ervaring bogen en het bedrijf behoort dan ook tot de vaak gevraagde dienstverleners bij dergelijke opdrachten.

Ditmaal is de lading een locomotief van het type BR 86 346, in deels gedemonteerde toestand. Bij de Deutsche Bahn (Duitse Spoorwegen) werden de laatste exemplaren van het type 86 in 1974 uit dienst genomen. De zwarte kolos weegt 60 ton en moet van de haven van Karlsruhe naar Ettlingen worden getransporteerd.

Vast gemonteerde rails in het diepbed

De locomotief vat haar reis aan op een 2+4 VarioMAX-dieplader van Faymonville. De gebruikte ketelbrug werd hierbij een meter uitgeschoven. Verder bouwt het team van Ehrig de 6000 mm lange verlengliggers in.

Zo is het geheel uitstekend uitgerust om de 13,86 meter lange locomotief, na het afkoppelen van de zwanenhals, via een speciale railoprit en vast gemonteerde rails op het voertuigchassis te trekken.

Het totaalgewicht van de combinatie bedraagt 107 ton en de totale combinatielengte is 30 meter. Het voorbereidende werk zit erop wanneer de locomotief haar bestemming bereikt. Nu begint de taak van de Ulmer Eisenbahnfreunde, die het prachtstuk weer in volle glorie willen herstellen.

Publicatiedatum: 10/2023

Op missie voor de stoomlocomotiefnostalgie
Op missie voor de stoomlocomotiefnostalgie
Op missie voor de stoomlocomotiefnostalgie
Op missie voor de stoomlocomotiefnostalgie
Delen opWhatsAppLinkedIn