Naar de top

Het vervoeren van een kwetsbare lading is een uitdaging, zelfs op een vlak wegdek.

De grootst mogelijke voorzichtigheid is gevraagd indien je een telescoop naar een bergtop wilt verplaatsen.

Een dergelijk transport is onlangs afgerond in het Magdalenagebergte in de Amerikaanse staat New Mexico, waar zich op een hoogte van 3200 meter het Magdalena Ridge Observatory (MRO) bevindt. Het observatorium staat als symbool voor wetenschap en onderzoek in het landschap en werpt als zodanig zijn blik op de sterren en de kosmos (het universum).

Hiervoor is echter wel ultramodern observatiemateriaal nodig. Bijvoorbeeld een telescoop van 2,4 meter die het zonnestelsel vele duizenden kilometers van ons vandaan kan observeren. De telescoop met een gewicht van 36 ton, boordevol geavanceerde technologie, moest naar de top van de berg in New Mexico worden gebracht.

Moeilijke ondergrond voor delicate lading

“De steile, onverharde wegen en de afgelegen locatie zijn de redenen waarom dit een uiterst bijzonder spectaculair project was”, beschreef de opdrachtgever van het Magdalena Ridge Observatory de klus. Veel ervaring en speciale hulpmiddelen waren noodzakelijk om de delicate lading veilig en efficiënt te verplaatsen.

De Noord-Amerikaanse specialisten van de Alternative Movement Division (AMD), onderdeel van de MLHC Crane Group, kregen deze opdracht en gingen de uitdaging aan. Tijdens de planningsfase werd al snel duidelijk dat de laatste 500 meter op weg naar de eindbestemming bijzonder lastig zouden worden.

Om dit laatste gedeelte van de rit goed af te kunnen leggen, koos AMD voor zijn zelfrijdende PowerMAX APMC Faymonville met 4 aslijnen en een powerpack (PPU). “Dankzij de combinatie van de hydraulische ascompensatie en de stuuruitslag van 60 graden, kon de PowerMAX APMC voorkomen dat de telescoop met een kantelniveau van meer dan vijf graden te maken zou krijgen. Dat was op uitdrukkelijk verzoek van de fabrikant”, verklaarde Jeremy Aslaksen, Sales & Marketing Coördinator bij AMD, die uitleg gaf over de eisen.

In slakkengang naar de top

Aan de haak van een 100t Terex offroad-kraan werd de halfronde lading met grote precisie op de zelfrijdende trailer geplaatst. De PowerMAX APMC was voorzien van een speciaal montagehulpstuk. Deze bevestiging zorgde voor de nodige stabiliteit, zodat de telescoop probleemloos het laatste gedeelte van de rit kon afleggen.

Tijdens het bestijgen van de top bewoog het voertuig zich enkel stapvoets over onverhard terrein voort. Dankzij de enorme trekkracht die door elk van de aandrijfassen werd voortgebracht, was het zelfrijdende
voertuig in staat de berg te beklimmen. Ten slotte bereikte de telescoop uiteindelijk de eindbestemming, een reeds van te voren gemaakte fundering op de top van de berg.

Voor de Magdalena Ridge Observatory (MRO) was dit een belangrijke mijlpaal. Het nieuwe instrument is bedoeld om nieuwe astronomische inzichten te bieden en de hemel net een stukje dichter bij de aarde te brengen.

APMC zelfsturende module voor een telescoop
Zelfsturende module  APMC voor de transport van een telescoop
Delen opWhatsAppLinkedIn